Zweedse schaatsen
Clicknoren of Zweedse schaatsen kopen en passen
Zweedse bestaan uit drie losse onderdelen, dus als deze schaatsen wil kopen zal je verschillende keuzes moeten maken. Het type schaats bekend onder veel namen zoals Salomon schaats, klunchaats, freeskate of zoals wij hem noemen naar waar die is uitgevonden, de Zweedse Schaats. Maar het gaat dus telkens om hetzelfde type schaats. De Zweedse schaats is niet ontwikkeld voor de wedstrijdsport, maar is afgeleid van de Scandinavische manier van schaatsen op natuurijs en bestaat uit een ijzer waarop een binding is gemonteerd. Als schaatsschoen wordt gebruikt gemaakt van een Skate langlaufschoen.
Zweedse schaatsen worden zowel natuur- als op de baan gebruikt. Het meest geroemd worden ze om hun comfort op natuurijs, hun stabiliteit en comfortabele schoen. Doordat het zwaartepunt verder naar achteren ligt, heb je minder kans dat de schaats in een scheur rijdt. De skate-langlaufschoenen zijn veel comfortabeler en warmer dan de gemiddelde schaatsschoen. Het ijzer kan heel gemakkelijk losgekoppeld worden van de schoen, waardoor klunen en naar het ijs toe lopen veel eenvoudiger is. Ook bij dit type schaats zijn er veel soorten die variëren in stijfheid en sportiviteit.
Kopen van schoenen voor een clicknoor
Omdat de Zweedse schaatsen recreatieve schaatsen zijn, werkt het passen van de skate-schoenen bij clicknoren net iets anders dan wedstrijdschaatsen. Het buitenmateriaal van schoen is van zichzelf al vaak gemaakt op comfort, dus als je zoekt naar de strakste fit voor een schaatsschoen is dit waarschijnlijk niet de beste keuze. Maar je wil natuurlijk wel aansluiting van de schoen aan de voet. Het gaat bij het passen om de goede balans tussen comfort en krachtsoverbrenging. We hebben verschillende leestbreedten in ons assortiment zodat we voor elke voet de juiste schoen kunnen aanbieden. De stijfheid is per type verschillend. Hoe stijfer de schoen, hoe minder energieverlies in de krachtsoverbrenging.
Keuze in ijzers
Naast de verschillende hardheden in de ijzers, is ook de ronding van de punt (dus het voorste gedeelte van het ijzer) een keuze die je zal moeten maken. Hoe langgerekter de ronding van punt (dus hoe vlakker het ijzer vanaf het glij-gedeelte omhoog loopt) hoe makkelijker je op natuurijs uit scheuren rijdt. Hoe korter de ronding, dus hoe stomper de punt, des te meer botst het ijzer tegen de rand van een scheur. En hoe minder makkelijk de schaats dus uit de scheur weer op de ijsvloer zelf terecht zal komen. Maar hoe langer de punt, hoe langer jet ijzer. En hoe langer het ijzer, hoe meer je bij pootje over merkt dat je schaats een lange punt heeft.
Ter vergelijking, bij wedstrijd- en baanijzers, is er aan de voorkant van het ijzer tegenwoordig eigenlijk geen sprake meer van een echte ronding. De hoek tussen van glijkvlak naar boven is zowel aan de voor- en achterzijde recht. Je hebt dus als het ware een rechthoekig ijzer in de buis van de schaats. Super veel afzetlengte van het ijzer ten opzichte van de lengte (eigenlijk 100%). Geweldig om snelle bochten mee te lopen, maar geen enkele hulp om op natuurijs uit een scheur te rijden.