Wandelen & hiking
Wat heb je nodig met wandelen?
Het belangrijkste onderdeel van een wandeluitrusting zijn je schoenen. Die heb je namelijk bij elke wandeling of hike nodig. Maar hoe langer te onderweg gaat, hoe belangrijker de rest van de uitrusting wordt. Als je kort onderweg bent, is het niet zo'n bezwaar om nat thuis of bij de auto aan te komen. Maar als je langer op pad gaat, is het niet prettig als je door een eerste buitje de rest van de dag koud bent door je natte kleding. Dus bij langere wandelingen zijn je kleding en rugzak al snel net zo belangrijk als een paar goede wandelschoenen.
Hoe kies je een schoen voor je hike of wandeling
Trends en nieuwe mogelijkheden zorgen ervoor dat er steeds meer te kiezen valt als het gaat om schoenen om mee te wandelen. Niet alleen hoge schoenen of lage schoenen. Maar ook trailrun-achtige schoenen, die veel lichter zijn en meer lijken op sportschoenen. Wat is goed en handig voor jou? Het hangt natuurlijk af van wat je gaat doen en hoe getraind je benen en voeten zijn. Fanatieke sporters hebben vaak minder behoefte aan steun omdat spieren veel kunnen opvangen. Wandel je minder vaak dan is meer ondersteuning juist prettig. En wandel je elke dag met de hond, dan is het lekker als schoenen je voeten droog houden, ook als je drie per dag door nat gras loopt.
Het is dus niet meer alleen hoge schoenen, lage schoenen, stijf of juist iets soepeler. Het hangt af van wat je gaat doen en hoe je dat wil doen. Nog steeds is het gebruik dat voorop staat, de Mont Blanc beklimmen is iets heel anders dan elke dag de hond uitlaten. De Duitse schoenenmerken hebben decennia geleden al een systeem voorgesteld om het overzichtelijk te maken. Hoewel er langzaam maar zeker barstjes in dit systeem komen door ontwikkelingen op het gebied van materiaal en lifestyle, blijft het nog altijd een prima uitgangspunt. Want dat kunnen die Duitsers wel, een beetje orde scheppen om te voorkomen dat het een chaos wordt. Bij de meer traditionele kijk op wandelschoenen deel je ze grofweg in vier klassen: A, B, C en D.
Hoe kies je een rugzak om mee te wandelen
Laten we beginnen met te zeggen dat draagcomfort van een wandelrugzak begint met de pasvorm. De vorm en het formaat van een rugzak moeten goed bij jouw lichaam passen. Daarom is het heel belangrijk om rugzakken te passen in de winkel. Een fantastisch mooie rugzak voorzien van alle toeters en bellen die niet bij je lichaam past is een enorme ergernis bij iedere stap die je zet!
Draagcomfort heeft in zijn algemeenheid alles te maken met het gewicht dat je mee wilt zeulen. Maar vooral ook: draag je dat gewicht de hele dag, zoals bij een meerdaagse trektocht, (Wandelrugzak of Backpack) , of alleen om van je hotel naar de volgende bus of trein te lopen (Travelpack)? Neem je meer mee dan, grofweg, 5-7,5 kilo dan wordt de kwaliteit van de schouder- en heupbanden interessant. De lichtste rugzakken hebben als heupband eigenlijk gewoon een riem van kunststof en de schouderbanden zijn nauwelijks geavanceerder. Neem je meer gewicht mee, dan drukken eenvoudige schouderbanden al gauw in je vel en datzelfde gaat ook gebeuren met de heupbanden als je het gewicht naar de heupen verlegt. Ook de anatomie speelt een rol. Rechttoe-rechtaan schouderbanden dragen echt minder comfortabel dan de naar het lichaam gevormde schouderbanden van de betere rugzakken. Zodra je meer dan 10 kilo meeneemt is het prettig om wat ‘padding’ (bescherming) te hebben op de heupband. Naarmate het te dragen gewicht verder toeneemt en je er langer mee loopt, moet ook de kwaliteit van heup- en schouderbanden toenemen. Lees: meer padding hebben. Uiteraard moeten alle banden goed op je lichaam af te stellen zijn, maar dat is bij de moderne rugzakken eigenlijk nooit een probleem. Het gewicht dat je meeneemt wordt eigenlijk automatisch beperkt door het volume van de rugzak. Aangezien weinig mensen met staven goud in hun rugzak rondlopen, overstijgt het gewicht dat je meedraagt in rugzakken tot 20 liter vrijwel nooit de 6 kilo. In grotere rugzakken neem je meer mee en dus wordt het zwaarder en daarom zie je bij veel packs van 25 liter en meer standaard gepolsterde heupbanden. Onder de 25 liter is het een keuze voor comfort: meer draaggemak met een gepolsterde band, maar het voelt ook ‘warmer’ aan en maakt de rugzak zelf zwaarder.